Fødevare Intolerance / Immunoglobulin IgG 

Allergi og intolerance for bestemte fødevarer ses ofte her i den vestlige del af verden. Det er en konsekvens af den mad vi indtager.
Det kan være nødvendigt at undgå en eller flere fødevarer for at blive helt rask. 

  •   Allergi er kendetegnet ved at skabe reaktion i løbet af minutter eller inden for få timer. 

  •  Intolerance er et fordøjelsesproblem. Det er sværere at inddæmme, da reaktionen kan vare flere dage -endda uger før den viser sig.

Mange af os går rundt med en intolerance, som giver symptomer på noget vi ikke er helt klar over, og som faktisk skyldes den mad vi indtager regelmæssigt.

Symptomerne kan være mange – de mest almindelige reaktioner er:

  • Mavesmerter, oppustethed, træg mave eller forstoppelse, Crohns sygdom, IBS, irritabel tyktarm, colitis ulcerosa, mavesår og candida.

  • Hudlidelser som eksem, psoriasis, akne, rødme på krop og ansigt, kronisk nældefeber, pletskaldethed, hårtab, og karsprængninger. 

  •  
  • Migræne, hovedpine og koncentrationsbesvær.

  •  
  • Uforklarlige ledsmerter, inflammation, skinnebensbetændelse og Scheurmann.

  •  
  • Fertilitets problemer, endomitriose og svampeinfektion.

                                                         
Årsag til Intolerance

Der er flere årsager til fødevareintolerance. Den største årsag er Leaky Gut. Det starter som en tarmlidelse og tager til gradvist. Der opstår utætheder i mave-tarmslimhindens væg, og det er det som kaldes “Leaky Gut” hvor proteiner fra den mad vi har spist slipper igennem. Da proteinerne er “sluppet uregistreret” igennem tarmvæggen, danner immunsystemet IgG antistoffer, som skaber inflammation i og omkring mave-tarm-slimhinden.
Man ser også reaktioner andre steder i kroppen som inflammation, hudlidelser, migræne, ledsmerter og nedsat fertilitet.
En anden årsag er at tarmen mangler enzymer til at nedbryde partikler fra forskellige fødevarer. F.eks. Laktoseintolerance.

 

Hvorfor får man så denne tarmlidelse som starter utætheder i mave-tarmslimhindens væg?
Svaret skal findes ved at se på den mad vi spiser. Kød, frugt, rugmel, hvedemel og mælkeprodukter er eksempler på mad, de fleste af os spiser dagligt, og som nogle desværre udvikler intolerance imod. Stress eller en periode hvor immunforsvaret har været svækket på anden vis, kan også være en katalysator for udviklingen af intolerance.

 Personlig fødevareintolerance test

Vi tester hver enkelt fødevare på patienten, og kan der opdage negative reaktioner på  fødevarerne. Det anvendte system kræver masser af praksis og benytter bl.a. Fotoperception. (Kutant Spektro Photoperception), og VAS puls registrering.

Testen er smertefri og egner sig både til børn og voksne.
Der benyttes ca. 100 test filtre med fødevareprøver.
Der registreres VAS udslag på patientens håndled (radialis pulsen)
VAS står for “Vaskulært Autonomt Signal”

Test filtrene gennemlyses ind mod huden (Photoperception)

Huden repræsenterer den største del af vores nervesystem. Når filtrene med fødevareprøver lyses ind mod huden, vil nervesystemet reagere på samme måde
som hvis vi havde spist den testede fødevare.

En tilnærmelses test 

 – Filtrene med fødevareprøver lyses ind på patientens hud i en afstand af 30-40 cm og VAS-udslag registreres.
 – Herefter føres samme filter helt tæt ind mod patientens hud, og VAS-udslag registreres igen.

Hvis der er forskel på VAS reaktionen på afstand -og helt tæt på huden, så er der tale om intolerance!
Er VAS reaktionen den samme ( på afstand -og helt tæt på huden), så er der ingen intolerance.

 På denne måde testes alle filtre igennem, den ene efter den anden. Det hele tager ca. 1 time.

Hvis man har en intolerance betyder det ikke udelukkelse af fødevaren for evigt

Normalt er 3-6 måneder nok, til at mave tarmslimhinden for ro nok til at regenerere sig.
I nogle tilfælde lidt længere. 
Herefter kan man forsøgsmæssigt begynde at sluse den pågældende fødevare ind i kosten igen.

Hvornår kan man mærke effekt efter intolerancetesten?                                           

Du kan forvente at mærke effekt allerede 3-4 uger efter du er stoppet med at indtage den, eller de fødevarer som reagerede. Nogle oplever det endda før. Den tid det tager, afhænger af i hvilken grad mave-tarmslimhindens væg er beskadiget.

Hvad er forskellen på vores intolerance test og en intolerance test med blodprøver?

Blodprøver reager på alt, selv de mindste små stoffer. Det betyder at listen med fødevarer man skal udelukke ofte bliver for lang. 

Det kan virke uoverskueligt at udelukke så mange emner fra kosten. Samtidig har det en ringe effekt på kroppen. Det kan være f.eks.: havtang` eller blæksprutte´. Noget som den blodprøve-testede måske sjældent spiser.